100 % ekologiskt = 100 % bra? Del 2.

Jag kände att förra inlägget om ekologiskt behövde lite mer kött på benen så här kommer del 2!  Som sagt jag har ju inte alla svar, men jag tycker ändå det är viktigt att sprida kunskapen om att det faktiskt är en stor debatt inom den här frågan mellan forskare och forskningsinstitut i Sverige - dom som "vet mest" kan alltså inte komma överens om vad som är mest hållbart. Det är ju då inte så konstigt att vi som små konsumenter inte förstår hur vi ska göra! 
 
Jag tycker att transparens är viktigt i alla lägen. Att man visar alla steg, alla fel, alla positiva saker i det man gör så att vi förstår och kan skaffa oss en egen uppfattning. Bara för att Ica gör stora runda märken på golvet som det står EKO i betyder det kanske inte att vi blint måste lita på Ica? Även gällande den här frågan måste vi, som vi lärt oss i skolan - vara källkritiska! 
 
Eftersom det vanliga är att man står på Eko-sidan i den här debatten tycker jag den här debattartikeln från DN i somras är intressant. Även om den kanske är extrem åt andra hållet tycker jag den visar en större transparens än det vanliga "köp eko, det är miljövänligt" budskapet - för let's face it, så enkelt är det inte. Såhär skriver  Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi, och Jens Sundström, docent i växtfysiologi:
 
" [...] I stället [för ekologiska jordbrukskriterier] behövs mätbara, vetenskapligt baserade kriterier på miljömässig hållbarhet, i termer av vilka negativa miljöeffekter som är tolerabla, respektive vilka positiva som är eftersträvansvärda. Då kommer jordbruket naturligen att utnyttja bästa tillgängliga teknik och kunskap för att nå de målen, oavsett om det är metoder som det ekologiska jordbruket godkänner eller inte, och den i grunden konstlade och kontraproduktiva gränsdragningen mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk kommer att suddas ut"
 
Genom att bara läsa sammanfattningen från Livsmedelsverkets rapport (länk under bilden) så får ni ett ganska likt svar som det jag skrev i förra inlägget. Alt. kolla bara på bilden så ser ni att det är fel att säga att ekologiskt är bättre. Hade alla rutor på bilden varit blåa så hade ekologiskt varit 100 % bra.  Som det skrivs i citatet ovan så är det viktiga att hitta ett hållbart (miljö-, ekonomi- och samhällsvänligt) jordbruk, baserat på den vetenskap och kunskap vi har idag. 
 
 
 

100 % ekologiskt = 100 % bra?

 
Jag tycker det är lite jobbigt att välja mat inne på Ica. Just för att jag inte vet VAD som är mest hållbart att handla. Har försökt under året på masterprogrammet att ta reda på det genom att göra arbeten, grupparbeten och projekt inom mat och hållbarhet. Men när man står där och redovisar resultatet från de här arbetena är det alltid samma sak - det finns inget svart eller vitt när det gäller hållbar mat, inte i nuläget iaf - det finns aldrig övertygande bevis. Så ska komma med några sanna men trista fakta här - för att ja... göra det ännu svårare för er att välja mat i butiken helt enkelt. 
 
100 % Ekologiskt är inte 100 % bra
Chockerande för många säkert men det är den bittra sanningen. Det här är ju lite jobbigt. För de flesta tror ju att så länge man köper ekologiskt så är det lugnt, då har man gjort sitt för miljön och man kan äta med gott samvete. Jag ska försöka förklara varför det inte är riktigt så enkelt. Viss forskning visar att ekologisk mat är nyttigare och har lägre klimatpåverkan i vissa aspekter, medan i andra aspekter finns det ingen signifikant skillnad mellan ekologisk och konventionell matproduktion. Faktum är att dagens forskningsresultat  inte kan bevisa att en av dessa odlingstekniker är bättre än den andra på alla plan - bevisen är inte övertygande helt enkelt. Helt klart så är ekologiska livsmedel till störst del fria från bekämpningsmedel vilket även leder till mindre spridning av dessa ovälkomna ämnen i jord och vatten - BRA. Men eko-odling ger ofta mindre skördar, vilket gör så att vi måste nyttja mer land för att få samma mängd mat som vid konventionell odling, vilket i sin tur blir klimatpåfrestande, alternativt så måste vi importera mer mat för att få tillräcklig mängd för att mätta alla miljoner! 
 
Angående hälsoaspekten så finns det bevis på att eko  bidrar positivt till hälsa och välmående hos människor (& djur) på grund av mindre bekämpningsmedel, högre halter C-vitamin och omega-3 i vissa fall och mindre andel av antibiotika resistenta bakterier i vissa köttprodukter - men om detta faktiskt leder till förbättrad hälsoeffekt för människor som äter ekologiskt är ännu svårt att bevisa. Det är också svårt att undersöka näringsinnehåll i mat för skillnaderna beror på så många olika faktorer, inte bara odlingssystemet. 
 
Så i slutändan vet jag inte vad man ska göra med den här infon. Jag handlar rätt mycket ekologiskt för att andelen ekologiskt i butikerna är fortfarande så pass liten att den lätt kan öka utan att äventyra mängden mat i Sverige. Jag tror heller inte att allt som är icke-ekologiskt nödvändigtvis är dåligt. För visst, här skriver jag om eko kontra konventionellt. Men det betyder inte bra kontra dåligt. Allt jordbruk i Sverige arbetar för att bli mer hållbart än vad det är i nuläget vare sig det är ekologiskt eller inte. Ibland kanske den enda skillnaden på ett ekologiskt och icke-ekologiskt jordbruk är att kossorna stannar inne vissa dagar när det är dåligt väder. Medan det såklart kan vara enorma skillnadern mellan andra produktioner.
 
Jag tror vi behöver hitta nåt annat, ett hållbart jordbruk - om det är ekologiskt eller inte är inte huvudsaken - för inget jordbruk är idag hållbart. Ett hållbart jordbruk kommer  se annorlunda ut beroende på plats, miljö och förutsättningar. Huvudsaken är att jordbruket tar hänsyn till miljön den producerar maten i, att den gynnar den  lokala ekonomin och bidrar till att bönderna kan fortsätta odla mat i Sverige, att maten som produceras blir näringsrik, giftfri och god och slutligen att vi konsumenter kan köpa den för ett pris som är rimligt för både oss och producenterna. 
 
Jag vet att det finns tusen aspekter till att ta upp inom det här ämnet men det finns liksom inte plats här riktigt + att jag inte har all kunskap kring detta såklart. Fråga mig gärna i kommenterna om nåt är oklart eller om du inte håller med ;) 
 
 
 
 

Socca - pannkaka från Nice

 Nice har faktiskt ganska många "specialitées Niçoise" - alltså maträtter speciella just för Nice. En snabbmats variant som finns i varje café och restaurang i princip är "socca" - en lite tjockare kikärtspannkaka. Med bara 4 ingredienser borde den ju inte vara så svår att göra hemma - även om de har gigantiska järn som de gör dom i på restaurangerna. Det är ju bra också, för det är ungefär dubbelt så mycket protein i kikärtsmjöl än i vetemjöl och soccan är  vegansk också.  Har du bara köpt kikärtsmjöl så har du antagligen resten av ingredienserna hemma!
Ingredienser Socca: 
250 g kikärtsmjöl
50 cl vatten
5 matskedar olivolja
1 tesked salt
(peppar - efteråt)
 
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt vattnet lite i taget för att inte bilda klumpar i smeten. Häll smeten i en väloljad ugnsform - smeten borde inte vara med än 3 mm tjock när den är upphälld i formen - så använd en ganska stor form - eller två. 
Sätt ugnen på det varmaste du kan - runt 275 grader! 
Placera formen högt upp i ugnen i 2 minuter, byt sen till Grill-läge på ugnen och låt soccan tillagas i 7 min. 
Skär upp i bitar och peppra lite.
 
Vanligtvis äter man soccan som den är, eller köper in flera smårätter och äter soccan som ett tillbehör. Så ni får testa er fram vad ni tycker passar till den. En god sallad räcker gott enligt mig!
 

här åt jag och Christian Socca med ceasarsallad till!