Sluta investera i fossila bränslen!

Ja, jag tillsammans med många anser att det är dags för alla att divestera (=inte investera), det här inlägget handlar framför allt om att mitt eget universitet i Uppsala borde divestera - alltså omplacera de fondkapital uiversitetet har från fossila till icke fossila investeringar. Kampen om att få UU att divestera har pågått länge. Min syster tillsammans med många andra är med i Fossil Free kampanjen och har gjort flertalet försök till att få Uppsala universitet bland andra att ta bort sina investeringar i fossila bränslen. Flera universitet har redan gjort det vilket tyder på att ekonomi inte är det största hindret.
 
Det är ju märkligt att ett av Sveriges äldsta univeristet med utbildningar inom hållbar utveckling på många olika håll inte var de första universiteten att divestera. Man bör väl ändå leva lite som man lär? Ett universitet är ju med och utbildar vår framtid, då borde väl hållbarhet vara viktigare än pengar och investeringar? Intressant är också att på 80-talet ledde divestering ur multinationella bolag som gjorde affärer i Sydafrika till Apartheids upplösning. Divesteringskampanjen hjälpte till att ha ett mer jämlikt samhälle och krossa Apartheid-regimen.  
 
Håller med om citatet Från Fossil Free kampanjens hemsida: Om det är fel att förstöra klimatet är det också fel att tjäna pengar på den förstörelsen. Vi menar att de institutioner och organisationer som vill verka för en god framtid måste divestera ur kol, olja och gas.
 
Här kan ni läsa mer om det här på Supermiljöbloggen
 
 
Såhär kan det gå när man tycker pengar är trevligare än miljön. "det skulle ju ändå bara varit skog och vildmark här om man inte upptäckt att det fanns olja att utvinna i Alberta, Canada". Så jäkla hemkst.