Socca - pannkaka från Nice

 Nice har faktiskt ganska många "specialitées Niçoise" - alltså maträtter speciella just för Nice. En snabbmats variant som finns i varje café och restaurang i princip är "socca" - en lite tjockare kikärtspannkaka. Med bara 4 ingredienser borde den ju inte vara så svår att göra hemma - även om de har gigantiska järn som de gör dom i på restaurangerna. Det är ju bra också, för det är ungefär dubbelt så mycket protein i kikärtsmjöl än i vetemjöl och soccan är  vegansk också.  Har du bara köpt kikärtsmjöl så har du antagligen resten av ingredienserna hemma!
Ingredienser Socca: 
250 g kikärtsmjöl
50 cl vatten
5 matskedar olivolja
1 tesked salt
(peppar - efteråt)
 
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt vattnet lite i taget för att inte bilda klumpar i smeten. Häll smeten i en väloljad ugnsform - smeten borde inte vara med än 3 mm tjock när den är upphälld i formen - så använd en ganska stor form - eller två. 
Sätt ugnen på det varmaste du kan - runt 275 grader! 
Placera formen högt upp i ugnen i 2 minuter, byt sen till Grill-läge på ugnen och låt soccan tillagas i 7 min. 
Skär upp i bitar och peppra lite.
 
Vanligtvis äter man soccan som den är, eller köper in flera smårätter och äter soccan som ett tillbehör. Så ni får testa er fram vad ni tycker passar till den. En god sallad räcker gott enligt mig!
 

här åt jag och Christian Socca med ceasarsallad till!