Att vara Matsmart

Älskar att så mycket smarta initiativ dyker upp runtom i Världen där huvudsyftet är att öka hållbarheten inom ett eller flera områden. I köpenhamn har "We food" blivit väldigt uppmärksammat och det handlar om en butik som säljer mat som inte har blivit såld av någon anledning och som passerat utgångsdatumet, men fortfarnde är ätbar. Detta för att minska matsvinnet såklart. Varorna säljs med väldigt rabatterat pris och vinsten går till att hjälpa fattiga.
 
I sverige har vi en hemsida som heter matsmart.se  med samma koncept som jag, Christian och Malin brukar handla ifrån ibland. Testa att klicka in där och hitta jättebilliga grejer med lite kort- eller passerat utgångsdatum. 
 
Initiativ som dessa uppkommer ju för att fler och fler börjar inse det sjuka i att vi slänger så fruktansvärt mycket mat. Matsvinnet i världen står för omkring en femtedel av all klimatpåverkan! Det blir så fel att slänga fullt ätbar mat, när det finns dom som inte ens har mat för dagen och när varje producerad vara är en påfrestelse för vår planet. Så dumt att slösa både pengar och klimat på nåt som bara slängs!
 
på min praktikplats hölls en "hållbarhetsdag" där massa gamla, osålda, ekologiska grönsaker och frukter blev donerade till cafét - med de här produkterna hjälptes vi sen åt för att göra en härlig curry, pumpasoppa, sallad och ris åt alla som ville komma förbi och äta middag på cafét! Man inser hur mycket det finns som inte blir använt när vi kunde få ihop så himla mycket överblivna grönsaker, ekologiska till och med!